کتاب بررسی تحلیلی عقاید و تاریخ شیخیه باقریه نوشته علی یوسفی هنومرور و زهرا امیری هفتادر توسط نشر عاصم منتشر شد. این کتاب اولین کتاب نویسندگان محترم است که توسط انتشارات عاصم منتشر می شود.
نویسندگان در بخشی از مقدمه کتاب بررسی تحلیلی عقاید و تاریخ شیخیه باقریه می نویسند:
در دوره قاجار، آشفتگیهای سیاسی و اقتصادی و اختلافات عقیدتی بین اصولیون و اخباریون سبب شد که مکتب تازهای با قرائت خاصی از تعالیم مذهبی به وجود آید که آن را «شیخیه» نامیدند.
ظهور مکتب شیخیه، آن هم به عنوان مکتبی که از شیعه منشعب شده است، از جریانهای مهم مذهبی تاریخ ایران در عصر قاجاراست.
شیخ احمد اَحسائی، بنیان گذار این مکتب با حمایت دولت قاجار توانست عقاید خود را ترویج دهد و سپس جانشینان او در داخل و خارج، عقاید او را گسترش دادند و در مقابل عقاید آنها، برخی علماء ایستادگی نمودند و در رد آن عقاید کتابهایی تألیف نمودند.
شیخ احمد اَحسائی با اظهار برخی نظریههایی خاص درباره معراج پیامبر، معاد جسمانی و رکن رابع، دیدگاههای جدیدی را به وجود آورد که سبب جمع شدن پیروانی در کنار او شد ولی این دیدگاهها به نظر برخی، بر خلاف ضروریات اسلام بود و به همین دلیل مورد تکفیر واقع شد.
ایشان در بخش دیگری از مقدمه کتاب بررسی تحلیلی عقاید و تاریخ شیخیه باقریه آورده اند:
با توجه به آنکه گرایش شیخیه از انشعابات درون شیعی است و بزرگان این فرقه تفاسیر متفاوتی از دید کلامی و عقیدتی از اصول دین اسلام دارند، به همین دلیل نظریات آنان برخلاف نظر شیعه اثنی عشری است که باعث به وجود آمدن اختلافات کلامی خواهد بود.
در طول تاریخ پژوهشگران متعددی در رابطه با گرایش شیخیه و انشعابات آن بهخصوص شیخیه کرمان و شیخیه آذربایجان اطلاعاتی به دست آوردند، اما از مکتب شیخیه باقریه منابع مکتوب و الکترونیک در دست نیست و اگر هم باشد بسیار نادر است، به همین علت نگارنده موضوع پژوهش خود را مکتب شیخیه باقریه انتخاب نمود تا به بررسی سیر تاریخی تحول آنان از زمان جانشینی میرزا محمدباقر شریف طباطبایی بنیانگذار این انشعاب، تا به امروز بپردازد و دیدگاههای کلامی و اشتراکات و تفاوتهای این گرایش را با شیعه و شیخیه بررسی نماید.
نویسندگان کتاب بررسی تحلیلی عقاید و تاریخ شیخیه باقریه در ادامه مقدمه می نویسند:
با مطالعات و بررسیهای انجامشده در مورد این فرقه نکاتی حائز اهمیت است که عبارتاند از:
الف- شیخیه با انشعاب مشهور سهگانه از جریانهای درونشیعی است که همچنان دارای حیات اجتماعی در جندق، خور و بیابانک، نائین و مشهد است و پیروان قابلتوجهی دارد.
ب- در خصوص شیخیه کرمان و تبریز منابعی موجود است
ج- درباره مکتب شیخیه باقریه، دسترسی عمومی به منابع مکتوبی که نویسنده شیخیه باقریه داشته باشد، بسیار نادر است.
د- هیچ پایاننامه و مقاله و کتابی در این موضوع به شرح عقاید، تاریخ و اشخاص مطرح در شیخیه باقریه نپرداخته است.
ه- قضاوتها درباره عقاید شیخیه باقریه در منابع فرق و جریانهای کلامی شیعه، بسیار مختصر و در مواردی متعددی نادرست است، مانند کتاب (پرسشها و پاسخها، پیرامون عقاید شیخیه) که نویسنده از مکتب شیخیه باقریه حتی نامی نبرده است.
و- بسیاری از نویسندگان شیخیه باقریه، توصیفات دیگران درباره عقاید خودشان را نقد کردهاند و دروغپردازیها را، حاصل از ناآگاهی نویسندگان از عقاید شیخیه باقریه دانستهاند.
در پایان با توجه به نکات فوق، انجام تحقیق مستقلی که با توجه به منابع مکتوب شیخیه باقریه و با مصاحبه و مشاهده، اطلاعات درست و کاملی برای توصیف شیخیه باقریه ارائه دهد، ضروری است.
کتاب بررسی تحلیلی عقاید و تاریخ شیخیه باقریه با ۲۱۶ صفحه وزیری در شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۴۰ هزار تومان منتشر شده است.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.